Grove poriën, wat kun je eraan doen?

Poriën zijn essentieel voor de gezondheid van je huid. Je wil alleen liever niet, elke keer als je in de spiegel kijkt, aan het bestaan ervan worden herinnerd. In die spiegel zie je graag een gezonde, frisse en jonge uitstraling. Grove poriën horen niet bij dat plaatje.

Helaas zijn poriën behoorlijk eigenwijs en hardnekkig. Zijn ze eenmaal verwijd, dan kun je ze niet meer verkleinen. Het goede nieuws is dat er genoeg manieren zijn om (verdere) verwijding te voorkomen en om grove poriën minder op te laten vallen.

Lees je mee?

Poriën, wat doen ze?

Poriën in de huid zijn de openingen van onze talg- en zweetklieren. De poriën van de talgklieren verspreiden een olieachtige substantie (talg) die onze huid beschermt, soepel houdt en vochtverlies tegengaat. Behoorlijk belangrijk dus. Waar gaat het dan mis?

Grove poriën: de oorzaken

Er zijn twee hoofdfactoren die zorgen voor grove poriën: een vette huid en leeftijd.

Heb je van nature een dikke en vette huid, dan kamp je ook vaak met grove poriën. Een vette huid produceert extra veel talg en als dat zich samen met huidcellen ophoopt in je poriën, dan rekken de wanden van de poriën op.

Naarmate je ouder wordt verliest je huid collageen, waardoor deze slapper en minder elastisch wordt. Dit zorgt ervoor dat je poriën uitrekken.

Tips om grove poriën te verfijnen

Je hebt al gelezen dat je grove poriën niet kleiner kunt maken. Wat je wel kunt doen is bestaande grove poriën maskeren en voorkomen dat er meer bij komen.

Poriën reinigen

Om je grove poriën zo onzichtbaar mogelijk te maken, moet je ze goed schoon houden. Gebruik hiervoor elke ochtend en avond een zachte, vloeibare huidreiniger. Je hebt misschien de neiging om je vette huid te reinigen met een krachtig middel, maar dit heeft een averechts effect. Je talgklieren denken dat je huid uitdroogt en zullen nog meer talg produceren, waardoor je huid alleen maar vetter wordt.

Gebruik daarnaast één keer per week een exfoliant waarmee je oude huidcellen van het huidoppervlak en in de poriën verwijdert. Je kunt je huid ook regelmatig stomen. Door de damp openen je poriën zich en krijgen dieperliggende onzuiverheden de kans om vrij te komen.

Verzorgen

Nadat je je huid hebt gereinigd is het belangrijk om deze goed te verzorgen met een moisturizer, serum en/of dag- en nachtcrème. Let erop dat je producten met een zeer dunne textuur gebruikt. Verzorgingsproducten met een romige textuur sluiten de poriën af, waardoor ze verstopt raken.

Bescherm daarnaast je huid goed tegen de zon. UVB-stralen versnellen de aanmaak van huidcellen en hierdoor verdikt de opperhuid. Huidcellen hopen zich op in je poriën en rekken de wanden op. Ook zorgt UV-straling voor afbraak van collageen en elastine, waardoor je poriën slapper worden.

Grove poriën camoufleren

Als je grove poriën hebt, dan kan make-up je beste vriend zijn. Let erop dat je olievrije producten kiest, van je moisturizer en foundation tot aan je blush en oogschaduw. En maak altijd je gezicht schoon voor je in bed stapt.

Denk eraan dat je ook voor je haren producten gebruik die vrij zijn van olie. Haarverzorgingsproducten komen in aanraking met je gezicht en kunnen je poriën verstoppen.

Huidverbetering bij Oossu

Benieuwd welke reinigings- en verzorgingsproducten het beste bij jouw huid passen? Kom dan naar Oossu voor een huidanalyse. Of laat je gezicht en poriën grondig reinigen met als resultaat een huidvernieuwing tijdens een van onze gezichtsbehandelingen.