Pigmentvlekken: hoe zit dat nou?

Pigmentvlekken komen regelmatig voor bij mensen. Maar hoe ontstaat pigmentatie eigenlijk? Wij vertellen je hier alles over de oorzaken van pigmentvlekken, de verschillende soorten en wat je er tegen kunt doen.

Pigmentvorming door melanine

Een pigmentvlek ontstaat door het ophopen van pigment, dat ook wel melanine wordt genoemd. Je kunt het zien als een soort kleurstof, die de pigmentcellen aanmaken in de opperhuid. Pigment zorgt dan ook niet alleen voor de kleur van je huid, maar ook voor de kleur van je haren en ogen (iris). Het geeft je ook sproetjes en moedervlekken.

Pigmentvlekken door zonlicht

Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt het lichaam meer pigment aan om zichzelf te beschermen tegen zonbeschadiging. Als je huid teveel wordt geconfronteerd met de uv-stralen, dan raken de pigmentcellen in de war en gaat de stof zich ophopen. Hierdoor ontstaat dan een pigmentvlek: een plekje waar de kleur van je huid donkerder is dan op de rest van je huid.

Pigmentvlekken door huidveroudering

Wanneer pigmentvlekken op een latere leeftijd ontstaan, dan worden ze ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Door de huid goed te verzorgen met de juiste huidverzorgingsproducten kun je het verouderingsproces tegengaan of afremmen. Hierdoor kun je ook deze vlekken voorkomen of in ieder geval beperken. Bij ouderen kunnen de vlekken overigens ook ontstaan doordat de organen (zoals de lever) minder goed kunnen functioneren.

Pigmentvlekken bij jonge mensen

Niet alleen oude mensen krijgen te maken met pigmentvlekken. We zien ze ook steeds vaker bij jonge mensen. Dit kan onder andere komen door onverantwoord zonnen. Ga daarom niet te lang in de zon zitten en smeer je altijd goed in. Lees ook onze andere tips om je huid te beschermen tegen de zon. De vlekken kunnen bij jonge mensen ook aangeboren zijn. Hier komen we later op terug.

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.

Over de “gewone pigmentvlekken” hoef je je vrijwel geen zorgen te maken.

Soorten pigmentvlekken

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken:

  • Zonnevlekken: dit zijn de vlekken die we eerder in dit item hebben besproken, die ontstaan door zon. Hier vallen ook ouderdomsvlekken en levervlekken onder.
  • Zwangerschapsmasker: dit is een grote pigmentvlek in het gezicht. Dit ontstaat bij vrouwen door hun hormonale verandering tijdens de zwangerschap. Na de zwangerschap verdwijnt de vlek weer. 
    Wanneer het zwangerschapsmasker is ontstaan terwijl er geen sprake was van een zwangerschap, dan is de vlek blijvend.
  • Aangeboren pigmentvlekken: dit zijn bijvoorbeeld moedervlekken of café au lait vlekken. Die laatste is een lichtbruin gekleurde pigmentvlek: de kleur van koffie met melk, zoals de naam al doet vermoeden. Deze groeit met het kind mee, maar blijft wel in verhouding gelijk aan het lichaam. De vlek is niet kwaadaardig en wordt in de loop der tijd ook niet donkerder.
  • Overige vlekken: deze ontstaan door wondjes, acne, littekens en eczeem. Hierdoor kunnen ook bruine vlekjes ontstaan.

Witte pigmentvlekken

Er bestaan ook witte pigmentvlekken: vitiligo. Bij deze pigmentvlekken ontbreekt het pigment juist. Vaak is vitiligo erfelijk bepaald.

Pigmentvlekken behandelen

Hoewel pigmentvlekken op medisch vlak eigenlijk geen lasten met zich meebrengen, doen zij dit vaak wel op cosmetisch vlak. Mensen vinden ze vaak niet mooi en willen er liever vanaf. De vlekken laten de huid namelijk ouder lijken. Hoewel je de pigmentvlekken prima kunt maskeren met make-up, verdwijnen ze er niet door.

Er bestaan effectieve methodes, zoals laserbehandelingen en speciale crèmes. Houd er rekening mee dat de crèmes alleen werken bij beginnende pigmentvlekken.

Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met een pijnloze laserbehandeling bij een dermatoloog. Deze duren 15 tot 30 minuten. Na de behandeling ontstaat er een korst op de plek, die er na enkele weken af valt. Afhankelijk van de pigmentvlek zal de behandeling herhaald moeten worden. Dit varieert van 1 tot 10 keer. Helaas is er geen garantie dat de pigmentvlek definitief wegblijft. Sterker nog: in sommige gevallen kan de pigmentvlek juist groter of donkerder worden.

Het advies van Oossu

Zoals we eerder al zeiden: je kunt de vorming van pigmentvlekken beter voorkomen door je lichaam goed te verzorgen. Dat betekent niet alleen dat je uv-stralen moet vermijden en gebruik moet maken van de juiste dag- en nachtcrèmes, maar ook dat je gezond moet eten en goed moet bewegen. Dit houdt je lichaam gezond van binnen en dat zie je van buiten.

Anti-aging behandeling

Wil je zelf een anti-aging behandeling ondergaan? Kom dan naar onze schoonheidssalon. Onze schoonheidsspecialiste verbetert en verjongt jouw huid, waardoor we in ieder geval nieuwe pigmentvlekken grotendeels kunnen voorkomen. Je kunt hiervoor online een afspraak maken, even bellen (06-48638460) of eens binnenlopen in onze salon.