5 tips voor een natuurlijke huidverzorging

Iedereen heeft een ander soort huid: droog, vet, met puistjes, rimpels of cellulitis. Terwijl je toch het liefst een zachte en gladde huid wilt. Onmogelijk? Zeker niet! Wij geven je enkele tips om de conditie van je huid te verbeteren.

1. Scrub je huid

Je huidcellen vernieuwen zich dag en nacht. Je huid maakt ook meer cellen aan wanneer het in contact komt met zonlicht en het een extra beschermlaag creëert. Door de komst van die nieuwe cellen, moeten de dode cellen plaatsmaken. Wanneer je deze op je huid laat zitten, maakt dit je gezicht grauw, misschien wat ruw of oogt het door schilfering misschien zelfs droog. De schilfers zijn niets anders dan dode huidcellen.

Met behulp van een natuurlijke, zachte borstel of een scrubhandschoen kun je je lichaam ontdoen van deze dode cellen. Je huid wordt weer zacht en krijgt weer een natuurlijke glans. Let erop dat de huid van je gezicht gevoeliger is dan de huid van de rest van je lichaam. Gebruik voor je gezicht dus een zachtere scrub.

2. Denk aan je spijsvertering

Eet je ongezond en krijg je niet de juiste voedingstoffen binnen? Dan zal dit terug te zien zijn aan je huid. Binnen de alternatieve geneeskunde wordt niet voor niets beweerd dat een goede huid een weerspiegeling is van een goede spijsvertering. Zo zie je bijvoorbeeld bij mensen met psoriasis of acne dat zij vaak problemen hebben met hun stofwisseling en darmen.

De meeste problemen ontstaan door een gebrek aan water en vezels in het lichaam. Zorg er dus voor dat je elke dag voldoende drinkt (minimaal 1,5 liter) en voldoende vezels binnenkrijgt. Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar hebben 25 gram vezels per dag nodig. Vrouwen boven de 50 hebben minder vezels nodig, slechts 21 gram. Voor mannen in de leeftijdscategorie tussen de 19 – 50 jaar is dit 38 gram per dag. Mannen boven de 50 hebben 31 gram nodig.

Vezels vind je onder andere in volgranen producten (bruine rijst, brood), appels, bloemkool, dadels, vijgen, pruimen, lijnzaad, bonen en peulvruchten.

3. Voorkom te veel suikers

We blijven nog even stilstaan bij het belang van goede voeding. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het vinden van een goede balans in het gebruik van suikers. Hoe lekker je het misschien ook vindt, het is een tikkende tijdbom voor je huid. Suiker staat namelijk bekend als een huidverouderaar. Het tast niet alleen de collageenproductie in de huidcellen aan, maar het vermindert ook de elasticiteit van de huid. Het tast het kraakbeen aan en brengt schade toe aan de ligamenten (bindweefsel om de gewrichten). De huid wordt slapper en er ontstaan rimpels. Minder daarom het aantal suikerklontjes in je koffie of thee van twee naar één, en uiteindelijk naar nul. Reduceer ook je overige suikergebruik.

4. Kies voor de juiste vetten

Het klinkt misschien raar, maar je lichaam heeft ook zeker vetten nodig. Maar dan wel de juiste vetten. Dit zorgt namelijk voor een goede conditie van het hart en remt ontstekingen af. Er wordt zelfs beweerd dat het de kansen van het ontwikkelen van kankercellen verkleint. Maar ook deze vetten hebben een effect op de huid, in positieve zin: het vermindert eczeem en puistjes. Het zorgt er ook voor dat een droge huid gezonder wordt.

Je vindt deze goede vetten in (koude) walnotenolie en lijnzaadolie. Ook koudwatervissen zoals sardientjes bevatten deze vetten. Eet je geen vis? Dan kun je ook gebruik maken van visolie supplementen.

5. Bevorder je bloedcirculatie

Wanneer je de hele dag achter een bureau zit, heeft dit invloed op je lichaam. Je krijgt een trage circulatie van het stilzitten. Dit bevordert stressgevoeligheid, heeft een nadelig effect op de volledige gezondheid en dus ook op de conditie van je huid. Je spieren worden slapper, je verhoogt de kans op cellulitis, hebt vaker een opgeblazen gevoel en je biedt wallen en puistjes een kans. Dat wil je natuurlijk niet. Dus beweeg! Ga in je pauze lekker naar buiten voor wat frisse lucht en maak een wandeling. Kom wat vaker achter je bureau vandaan en doe wat rek- en strekoefeningen. Vergeet ook niet om je ’s ochtends bij het wakker worden eens goed uit te rekken. Je zult merken dat je hierdoor sneller volledig wakker wordt en niet nog half versuft blijft verlangen naar je bed. De sportschool is ook een goede optie om in beweging te blijven. Een goede manier om je bloedcirculatie te bevorderen is door je te laten masseren.

Maak een afspraak!

Heb jij wel zin in een lekkere en gezonde massage? Maak dan een afspraak! Wij laten je bloed weer goed doorstromen.