10 Tips voor huidbescherming tegen de zon

Je huid beschermen tegen de zon is erg belangrijk. Nu de zomer weer in het land is, gaan de zonaanbidders massaal naar buiten. Ze willen niets liever dan op een terrasje vertoeven, of lekker ontspannen aan het water. Daar is op zich niets mis mee, maar let er wel op dat je verstandig en zorgzaam omgaat met je lichaam en de hoeveelheid zonlicht waaraan je wordt blootgesteld. Teveel zon kan niet alleen leiden tot huidkanker, maar ook tot een versnelling van het huidverouderingsproces. Op beide gevolgen zit niemand te wachten. In dit blog geven we je tien tips voor hoe je verantwoord kunt zonnen.

#1. Gebruik zonnebrandcrèmes, -lotions of -sprays

Het lijkt voor de hand liggend, maar om goed beschermd te zijn tegen de zon heb je een goede zonnebrandcrème nodig. Wat hierbij vooral een rol speelt, is de Sun Protection Factor (SPF). Een lichte huid heeft meer bescherming nodig dan een getinte huid. Hanteer daarom de volgende factor voor jouw huidtype:

  • - Iemand met een zeer lichte huid verbrandt heel snel en wordt vrijwel niet bruin: Factor 25-30
  • - Iemand met een lichte huid verbrandt snel wordt heel langzaam bruin: Factor 15-25
  • - Iemand met een licht getinte huid verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin: Factor 10-15
  • - Iemand met een getinte huid verbrandt vrijwel nooit en wordt snel bruin: Factor 5-10

Wil je dit als een geheugensteuntje altijd bij de hand hebben? Sla dan de onderstaande afbeelding op op je smartphone of tablet, of print hem uit en plak hem op je spiegel of in je agenda.

Bescherm je huid tegen de zon - Oossu

#2. Durf gul te smeren

Wanneer je een dagje gaat zonnen op het strand is het verstandig om gul te zijn met smeren. Hoe minder zonnebrandcrème je op je lichaam smeert, hoe lager de factor wordt. Dus: hoe beter jij je insmeert, hoe beter je beschermd bent tegen de zon. Na een tijdje verliest de zonnebrandcrème zijn werking en loop je het risico om te verbranden. Dit kun je voorkomen door je meerdere malen in te smeren.

Vergeet ook je lippen niet, want die verbranden net zo makkelijk! Je kunt hiervoor kiezen voor een lippenbalsem met een UV-filter.

#3. Laat je huid wennen aan de zon

Volwassenen maken de stof melanine aan, waardoor we bruin worden. Dit is een soort zelfbescherming van het lichaam, om te voorkomen dat we snel verbranden. In plaats daarvan worden we dus bruin. Ga nu dus niet in één keer drie uur lang in de zon zitten, maar bouw het -afhankelijk van jouw huidgevoeligheid- rustig op, met vijf tot tien minuten op de eerste dag. Ook dan gebruik je een zonnebrandcrème. Verleng dit per keer steeds met vijf minuten en geef je huid zo nu en dan de kans om tot rust te komen. Wordt de huid rood? Ga dan direct uit de zon. Dit is namelijk een teken dat je verbrandt.

#4. Kies voor beschermende kleding

Denk je dat je met een t-shirt of spijkerbroek aan veilig bent voor de zon? Dan heb je het mis. Ook met kleding aan kun je verbranden en schade oplopen van de zon. Kleding dat luchtig is en lichte kleuren heeft, zal er sneller voor zorgen dat de UV-stralen door jouw kleren dringen dan donkere, dichte kleding. Je kunt in dat geval kiezen voor kleding met UV-filters, die jou grotendeels kunnen beschermen tegen de felle zonnestralen.

#5. Blijf tussen 12:00 uur en 15:00 uur uit de zon

Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon op zijn felst en kun je het snelst verbranden. Loop daarom geen risico en vermijd de zon op dit tijdstip. Ook in de schaduw kun je bruin worden, al gaat dat iets minder snel.

#6. Zorg in de volle zon voor petjes of hoeden

Het is vrij lastig om je hoofd in te smeren, zeker als er een flinke bos haar op groeit. Maar een verbrand hoofd is ook niet prettig! Zet daarom een petje of hoedje op. Door een petje te dragen in de zon, bescherm je jouw hoofd ook tegen teveel warmte van de zon. Hierdoor kun je onder andere een zonnesteek voorkomen. Let er wel op dat het hoofddeksel ventilatie biedt, omdat een groot deel van jouw lichaamswarmte je lichaam verlaat via je hoofd. Kies daarom bijvoorbeeld voor een zonnehoed.

#7. Ontwijk de zon bij huidproblemen

Heb je last van huidirritaties? Ben je verbrand of vertoont je huid een allergische reactie? Blijf dan uit de zon. De zon kan de huid uitdrogen en zorgt ervoor dat huidproblemen kunnen verergeren.

#8. Afkoelen met after sun

Na het zonnen kan de huid rood zijn van de zon en trekkerig aanvoelen. Een after sun lotion hydrateert, kalmeert en koelt je huid, waardoor jij je snel weer fijn voelt in je vel. Gebruik ook after sun wanneer je verbrandt bent. Door de huid vettig en soepel te houden, voorkom je veel ellende wanneer je gaat vervellen.

#9. Drink voldoende water

Door voldoende water te drinken, vul je de vochtbalans in je lichaam weer aan. Dit is niet alleen goed voor je huid die uitdroogt van de zon, maar zorgt er ook voor dat je niet zo snel een zonnesteek oploopt. Eet ook voldoende fruit. Zo breng je jouw lichaam weer in harmonie.

Drink vooral geen alcohol. In de zon zul je hier veel sneller op reageren, doordat het nog meer vocht onttrekt aan je lichaam. In combinatie met de zon -die hetzelfde doet- is dat geen goede match.

#10. Kinderen hebben extra bescherming nodig tegen de zon

Zoals gezegd maken volwassenen het beschermende melanine aan. Kleine kinderen maken deze stof echter niet zo gemakkelijk aan als volwassenen. Dat is de reden dat zij veel makkelijker verbranden en niet zo snel bruin worden als wij. Zorg er dus voor dat zij extra goed beschermd zijn tegen de zon. Een flinke verbranding is niet alleen erg zielig voor kinderen, maar kan ook zorgen voor blijvende gevoeligheid voor de zon voor de rest van zijn/haar leven. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen die in hun kindertijd meer dan drie keer zijn verbrand, op latere leeftijd vijfmaal zoveel kans maken op huidkanker dan kinderen die wel goed zijn beschermd tegen de zon.

Verschrikkelijk verbrand of een zonnesteek?

Ben je zo erg verbrand dat je er blaren aan overhoudt? Ga dan direct naar de huisarts! Wanneer je zo lang in de zon hebt gezeten dat je er misselijk van bent en hoofdpijn hebt, zijn dat de eerste tekenen van een zonnesteek. Ook in dit geval is het verstandig om gelijk naar de huisarts te gaan!

Schoonheidsspecialiste in Rotterdam voor een mooiere huid

Heb je toch te lang in de zon gezeten en is je huid wel toe aan een vertroeteling? In Rotterdam vind je schoonheidssalon Oossu. Onze schoonheidsspecialiste zorgt er in het hart van Rotterdam voor dat jouw huid weer zal stralen en mooier wordt. Bekijk dan snel het overzicht van onze schoonheidsbehandelingenMaak online een afspraak of loop eens binnen.