Huidirritatie door mondkapje voorkomen: 10 tips

Mondkapjes zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Helaas kan het langdurig dragen ervan voor huidproblemen zorgen, zoals acne. Dit wordt ook wel maskne genoemd. Met onze 10 tips kan je dit voorkomen.

Oorzaken

Voordat we overgaan tot het geven van een aantal praktische tips moeten we een belangrijke vraag beantwoorden: Hoe ontstaat de irritatie? Huidproblemen door het dragen van een mondmasker kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan wrijving tussen het gezicht en het kapje. Wrijving tast de huidbarrière aan waardoor de huid snel uitdroogt. Ook reageren sommige mensen op bepaalde chemicaliën waarmee papieren exemplaren zijn geïmpregneerd. Daarnaast zorgt het vochtige, afgesloten klimaat voor een broedplaats voor bacteriën. Bovendien is de kans op irritatie groter als je een vies masker en/of make-up draagt.

1.Draag een schoon mondmasker

Om huidproblemen te voorkomen moet een mondkapje schoon zijn en geen onnodige bacteriën bevatten. Varianten van papier zijn geschikt voor eenmalig gebruik en draag je maximaal drie uur. Daarna gooi je het weg. Stoffen exemplaren zijn herbruikbaar, maar moeten na elk gebruik wel gewassen worden. Doe dit op minimaal 60 graden. Bewaar ze daarnaast in een afgesloten zakje.   

2.Maak een goede keuze tussen de diverse materialen

Zoals eerder benoemd kunnen papieren mondkapjes allergische reacties veroorzaken. Herbruikbare exemplaren gemaakt van een luchtige stof als katoen, zijde en satijn zijn vriendelijk voor de huid. Doorgaans ademen deze materialen ook beter, waardoor het broeierige effect minder optreedt. Zijde is een gladde stof en zal de wrijving minimaliseren. Daarnaast verstopt het de poriën niet.

3.Was een stoffen mondkapje correct

Was het masker op minimaal 60 graden om eventuele virusdeeltjes en bacteriën te doden. Gebruik wasmiddel zonder parfum dat geschikt is voor de gevoelige huid. Parfum kan namelijk voor flinke irritatie zorgen. Voeg geen wasverzachter toe.

mondkapje wassen

4.Reinig en verzorg de huid

We raden aan om de huid goed te reinigen voordat je het mondkapje op doet. Herhaal dit na gebruik en/of aan het eind van de dag. Zoals eerder benoemd kan wrijving tussen het masker en je gezicht leiden tot een droge huid. Breng daarom na het reinigen een voedende crème aan. Heb je veel last van irritaties? Dan kan een verzachte crème en vitamine E serum helpen.

Draag ook een zonnebrandcrème. Een mondkapje houdt namelijk niet alle schadelijke UVA- en UVB-straling tegen en daarnaast bedekt het niet je hele gezicht.

Het is belangrijk dat de skincare producten afgestemd zijn op jouw huid. Laat je daarom bij voorkeur adviseren door een specialist. Zie tip 9 voor meer informatie.

5.Beperk het gebruik van make-up

Hoe verleidelijk het misschien ook is, make-up gebruik kan je het beste beperken. Het volledig achterwegen laten is nog verstandiger. Het dragen van foundation of lippenstift vergroot namelijk de kans op verstopte poriën. Wat weer zorgt voor irritatie. Wil je toch graag make-up gebruiken, kies dan voor natuurlijke producten op basis van mineralen die de huid volledig laten ademen.

6.Draag liever geen masker na ontharing

Epileer of hars je gezichtsdelen die onder je mondkapje vallen? Ga dan niet enthousiast aan de slag net voordat je langdurig een masker moet dragen. Na het ontharen is de huid geïrriteerd en dit kan voor puistjes zorgen. Probeer het zo te timen dat je alleen epileert als je de aankomende 24 uur (bijna) geen kapje gaat gebruiken.   

7.Probeer stress te vermijden

Je huid gezond houden als je alleen de buitenkant aanpakt kan een lastige opgave zijn. Ze zeggen niet voor niets “schoonheid komt van binnenuit”. Het is wetenschappelijk bewezen dat stress een negatief effect heeft op de huid en problemen als acne kan veroorzaken of verergeren. Probeer daarom voldoende rustmomenten te pakken én te bewegen. Sporten helpt namelijk ook tegen stress.

8.Eet gezond

Gezonde voeding is ook belangrijk voor een mooie huid. Denk hierbij aan groente, fruit, water, vis, mager vlees, volkoren producten en noten. Met de juiste, gevarieerde voeding krijg je alle benodigde vitamines en mineralen binnen.

gezonde voeding

9.Laat je adviseren

Elke huid is anders en heeft een specifiek plan van aanpak nodig. Daarom is het verstandig om je door een deskundige te laten adviseren. Al gebruik je jarenlang dezelfde producten naar tevredenheid, het dragen van een mondkapje kan de behoeften van de huid veranderen. Zo vraagt acne om een verzorgingsproduct dat de ontsteking tegengaat. Heb je een gevoelige huid? Dan zal de specialist je adviseren om een product met kalmerende ingrediënten te gebruiken.

10.Onderga regelmatig een gezichtsbehandeling

Een professionele gezichtsbehandeling kan de door een mondmasker veroorzaakte schade beperken en herstellen. Een schoonheidsspecialiste biedt een behandeling op maat en reinigt de huid diep waardoor het beter toegankelijk is voor verzorgende producten. Daarnaast word je geholpen bij het vinden van de juiste producten.

In ons blog De 7 voordelen van een gezichtsbehandeling vertellen we waarom een regelmatig bezoek aan de schoonheidssalon voor een gezichtsbehandeling een must is.

Beautybehandeling bij Oossu

Oossu is een professionele beautysalon gevestigd in het centrum van Rotterdam. Jong en oud, man en vrouw: voor iedereen is een passende gezichtsbehandeling. Ervaar het zelf en maak een afspraak!