Tips voor een betere spijsvertering

Ben je gezond vanbinnen, dan zie je dat aan de buitenkant. Een goede spijsvertering draagt hier sterk aan bij. Wij vertellen je in dit item alles wat je moet weten over een gezonde spijsvertering en geven je hierover nuttige tips.

Wat is spijsvertering?

Spijsvertering betekent letterlijk ‘het verteren van spijzen’. Je lichaam breekt voedsel af tot voedingsstoffen, zodat deze gemakkelijk kunnen worden opgenomen en gebruikt. Dat is belangrijk, omdat die voedingsstoffen worden omgezet naar energie of bouwstoffen. Die bouwstoffen hebben we niet alleen nodig om te groeien, maar ook om beschadigde cellen te herstellen.

Het spijsverteringskanaal

Je kunt het spijsverteringskanaal zien als een soort stelsel van buizen. Het voedsel dat wij opeten legt namelijk een bepaalde weg af. Het begint natuurlijk in je mond, en vervolgens gaat het via je slokdarm naar je maag. Daarna belandt het in de twaalfvingerige darm en vervolgens in de dunne darm en de dikke darm. Het proces eindigt bij de endeldarm, wanneer alle bruikbare stoffen uit de voeding zijn gehaald. Dit is overigens met verteerbare voedselresten. Onverteerbare voedselresten verlaten je lichaam via ontlasting. Afhankelijk van het soort voedsel dat je eet, duurt de totale vetering 24 tot 48 uur.

Tips voor een goede spijsvertering

  • Het eten van vezels bevordert een goed werkende spijsvertering. Doordat ze je een verzadigd gevoel geven, spelen ze een belangrijke rol bij het voorkomen van overgewicht. Vezels zitten in volkoren producten, zoals volkoren pasta, bruin brood en zilvervliesrijst, maar ook in groente, fruit en peulvruchten.
  • Voldoende water drinken is ook heel belangrijk. Als je te weinig water drinkt, dan wordt je ontlasting droog en hard, waardoor de vezels zich ophopen in je darmen. Door het drinken van water worden afvalstoffen beter afgevoerd. Daardoor gaat je huid er stralender en gezonder uitzien.
  • Ontbijt! Ontbijten is de belangrijkste maaltijd van de dag. Tijdens het slapen is je spijsvertering niet actief. Door direct te ontbijten als je wakker wordt, komt het allemaal weer op gang. Een goed ontbijt vermindert de trek in ongezonde dingen en geeft je de energie om er de hele ochtend tegenaan te kunnen.
  • Niet alleen je voeding is belangrijk voor een goede spijsvertering. Ook beweging draagt hieraan bij. Door te bewegen komen je darmen in beweging, waardoor ze beter hun werk kunnen doen.

De invloed van spijsvertering op je huid

Je gezicht laat zien of je een goed werkende spijsvertering hebt. Eet je de verkeerde vetten, zoals transvetten of verzadigde vetten? Dan zal je huid daarop reageren. Zo krijg je bijvoorbeeld een vettige huid of puistjes. Producten waar veel ‘verkeerde’ vetten in zitten, geven slechts tijdelijk een verzadigd gevoel. Daardoor gaan mensen eerder weer eten en neemt de kans op overgewicht toe. Een voorbeeld van een product dat goed is voor je lichaam én voor je huid, is havermout. Havermout zit boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je spijsvertering, maar ook voor je huid, haar en nagels!

Is jouw spijsvertering in orde?

Ben je benieuwd of jouw spijsvertering goed werkt en ben je benieuwd of je misschien iets moet wijzigen in je voedingspatroon? Kom dan eens naar onze schoonheidssalon voor een huidanalyse. Aan de hand hiervan kunnen we je nuttige tips geven. En is de kwaliteit van je huid niet optimaal? Met onze gezichtsbehandelingen reinigen en herstellen we de conditie van je huid. Je kunt de behandelingen online boeken via onze website.