Eet je jong met deze 7 powerfoods

Inmiddels weten we allemaal wel dat je huid verslapt van suiker en sneller oud wordt van zonlicht. Gelukkig bestaan er ook powerfoods, die ervoor zorgen dat je lichaam minder snel veroudert. Dit is mogelijk door de vele antioxidanten die er in zitten. In dit item bespreken we zeven van deze krachtpatsers, die niet alleen voor een jonge huid zorgen, maar je ook gezond houden.

1. Bladgroenten en kruisbloemige groenten

Sla, andijvie, spinazie, bloemkool, broccoli en overige bladgroenten en kruisbloemige groenten zijn gezond voor je. Maar wat doen ze nou eigenlijk? Heel veel! Ze zorgen er namelijk voor dat je botten sneller herstellen en langer meegaan, maar ze helpen ook tegen oogproblemen die op latere leeftijd ontstaan. Dit komt door de gezonde voedingsstoffen, zoals calcium en foliumzuur. Ook verkleint het de kans op kanker en geheugenverlies.

Geen fan van complete hoofdgerechten van andijvie of broccoli? Je kunt ze ook prima als bijgerechten gebruiken bij verschillende maaltijden.

2. Abrikozen

Hoe klein abrikozen ook zijn; onderschat hun extreem gezonde eigenschappen niet! In abrikozen zitten namelijk carotenoïden. Er is geen voedselproduct dat meer van deze stof bevat dan de abrikoos. Het zorgt niet alleen voor de oranje buitenkant van het fruitstuk, maar het bevat ook enorm veel krachtige antioxidanten. Hiermee voorkom je hart- en vaatziekten. Ook vermindert het je cholesterolgehalte en vermindert het de kans op kanker. Het lichaam is in staat om carotenoïde bètacaroteen om te zetten in vitamine A. Hierdoor blijven je ogen goed, maar het zorgt ook voor gezond en glanzend haar. Verder herstelt het je huid en blijven je klieren en tandvlees gezond.

Wil je jouw lichaam ontgiften? Dan dragen de abrikozen ook hier sterk aan bij.

3. Bessen

Bessen zijn absolute antioxidanten bommen, maar ze zitten ook vol met fytochemicaliën, quercetine en kleurpigmenten (anthocyanen). Deze stoffen reduceren de kans op bepaalde vormen van kanker, aandoeningen aan de urinewegen en het geheugen. Het zorgt er dus voor dat je op een gezonde manier ouder kunt worden.

4. Olijfolie

Olijfolie bevat natuurlijke vetten, in de vorm van omega-3 vetzuren. Vaak wordt gedacht dat vetten per definitie slecht voor je zijn. Toch heeft je lichaam vetten nodig. Natuurlijke vetten werken ontstekingsremmend en verlagen het cholesterol. De celvernieuwing van de huid wordt door de olijfolie gestimuleerd en het zorgt voor een verbeterde spijsvertering. Je maakt je lichaam er dus gezonder mee en verlengt zo ook je levensduur.

5. Tomaten

Wist je dat tomaten je huid beschermen tegen de zon? Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt. Zij lieten een aantal vrijwilligers gedurende tien weken een flinke shot tomatenpuree drinken, dat was aangemengd met olijfolie. Een andere groep kreeg alleen olijfolie. Hoewel beide groepen evenveel werden blootgesteld aan de dagelijkse uv-stralen, verbrandde de groep die ook de tomatenpuree had genuttigd 40% minder dan de mensen die uitsluitend olijfolie hadden gedronken. Dit komt door de stof lycopeen, dat in tomaten zit. Het beschermt de huid tegen oxidatie en rimpels, die als gevolg optreden van schade door de zon.

6. Amandelen

Amandelen zijn rijk aan vitamine E. Dit zorgt ervoor dat je huid gaat stralen en je haar gaat glanzen. Ook helpt het om rimpels te voorkomen. Een handvol amandelen zorgt er al voor dat je de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt. Vitamine E zorgt er overigens ook voor dat onze spieren en zenuwen worden geneutraliseerd van vrije radicalen.

7. Avocado

Avocado’s werken alkaliserend, doordat ze basen bevatten. Dat betekent dat ze de zuurgraad in het lichaam omlaag brengen en helpen je nieren hierbij. Erg handig en belangrijk, want we zijn in de afgelopen jaren steeds meer zuren gaan nuttigen. Dat kunnen je nieren niet helemaal alleen. Let er wel op dat je lichaam -net als vetten- ook zuren nodig heeft! Net als amandelen zijn ook avocado’s rijk aan vitamine E.

Benieuwd of jouw huid wel wat extra vitaminen kan gebruiken? Kom dan naar Oossu voor een huidanalyse.