Dag- en nachtcrèmes: de verschillen

Dag- en nachtcrèmes zijn belangrijk bij de verzorging van je gezicht. Allebei? Ja. Wij vertellen je waarom en wat precies de verschillen zijn.

Een goede dagcrème beschermt

Een goede dagcrème is vrij eenvoudig: het is gemakkelijk aan te brengen en trekt snel in je huid. Het voelt licht en je kunt daarna gerust je make-up aanbrengen. Je huid blijft door de dagcrème beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan airconditioning of aan uitlaatgassen, maar ook aan de schadelijke UV-stralen van de zon. De zon is naast roken en het drinken van alcohol de grootste oorzaak van huidbeschadiging en huidveroudering. Een goede dagcrème bevat dus UV-filters (UVA of UVB) met minimaal beschermingsfactor 15 (SPF 15). Dit betekent niet dat je in de zomer ongestoord in de zon kunt gaan zitten zonder te verbranden, want daar zijn de filters niet voor bedoeld. In zo’n geval kies je natuurlijk voor een zonnebrandcrème met de juiste beschermingsfactor, die je om de twee uur kunt aanbrengen.

Waarom heb je een dag- én nachtcrème nodig?

Alleen een dagcrème is niet voldoende. Zeker wanneer je een wat drogere huid hebt, is het aan te raden om ook nog een nachtcrème te gebruiken. Wanneer je aan het eind van de dag je gezicht reinigt en de dagcrème en eventuele make-up van je gezicht verwijdert, kan je huid droog of trekkerig aanvoelen. Dan is het fijn om een nachtcrème te gebruiken.

Het is bekend dat je huid ’s nachts herstelt, maar dat betekent zeker niet dat de cellen zich overdag niet vernieuwen. Het proces gaat wel sneller wanneer je slaapt, doordat je huid zich ontspant. Een nachtcrème ondersteunt je huid hierin, wat een welkome bijkomstigheid is. Je verliest namelijk veel vocht tijdens het slapen, dat ook uit je huid wordt getrokken.

Dagcrème voor de nacht en nachtcrème voor de dag?

Een dagcrème gebruik je alleen overdag. Hoewel sommigen ervoor kiezen om dit ook ’s nachts te gebruiken, heb je ’s nachts meer aan een nachtcrème. Hier zitten meer voedende stoffen en oliën in en hydrateren je huid intensiever. Bovendien zitten er in de dagcrème UV-filters, waar je ’s nachts niets aan hebt.
Misschien denk je nu: als een nachtcrème dan intensiever voedt, dan kan ik die overdag ook wel gebruiken. Dat kan natuurlijk, maar omdat er meer vetten en oliën in zitten en de crème wat romiger is, laat het je huid meer glimmen. ’s Nachts ziet niemand dit, maar met een glimmend hoofd over straat zien de meeste mensen niet zitten. Bovendien mis je bij het gebruik van een nachtcrème overdag weer de bescherming tegen de zon. Vertrouw daarom op de naam van het product: een dagcrème voor overdag, een nachtcrème voor de nacht.

Kies een dag- en nachtcrème die past bij jouw huid

Geen huid is hetzelfde. Zo kun je een droge huid hebben, een vette huid, een huid met puistjes, een huid met rimpels… Gebruik bij een droge huid dus een crème die specifiek gericht is op dit huidtype. Zo wordt je huid hersteld en verbeterd. Kies je bij een droge huid voor een crème die meer geschikt is voor een vette huid, dan zal je huid nog droger worden en kunnen irritaties optreden. Dat is iets wat je echt wilt voorkomen.

Er zijn vier soorten gezichtcrèmes:

  • Beschermende en herstellende crèmes. Zoals we net vertelden, beschermen deze crèmes je huid tegen invloeden van buitenaf.
  • Regenererende crèmes. Die zorgen ervoor dat de celproductie wordt gestimuleerd.
  • Anti-rimpelcrèmes. Zoals de naam al aangeeft, worden rimpels hiermee tegengegaan. Bestaande rimpels zullen niet volledig verdwijnen, maar worden wel minder goed zichtbaar. Daarnaast krijgt je huid weer een gezonde teint en wordt een slappe huid weer wat elastischer.
  • Een combinatiecrème. Zo heb je bijvoorbeeld een beschermende crème, die tegelijkertijd een anti-rimpelcrème is.

Het aanbrengen van dag- en nachtcrèmes

De huid van je gezicht is dunner dan de huid op de rest van je lichaam. Dat geldt ook voor de huid in je hals en decolleté. Daarom kun je zowel de dagcrème als de nachtcrème ook daar aanbrengen en het proces van huidveroudering afremmen.

Voor optimaal resultaat maak je de huid van je gezicht voor het aanbrengen van de crème goed schoon, tot diep in de poriën. Hiervoor gebruik je een zachte cleanser als reinigingsproduct, die past bij jouw huidtype. Vervolgens breng je de crème aan, in masserende, cirkelvormige bewegingen. Dit stimuleert de bloeddoorstroming, wat het aanmaken van natuurlijke collageen en celvernieuwing bevordert. Doordat je de crème in de huid masseert, komt niet alleen je huid tot rust, maar jij ook. Het remt stress af. Stress zorgt voor rimpels en een slechte kwaliteit van de huid. Twee keer per dag je huid verwennen werpt dus op verschillende vlakken zijn vruchten af!

Help! Welke verzorgingsproducten heb ik nodig?

Weet je niet welke producten geschikt zijn voor jouw huid? Kom dan eens langs bij Oossu. Aan de hand van een huidanalyse kunnen we beoordelen welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid. Je kunt vervolgens de producten kopen in een drogisterij of parfumerie, maar aan sommige dag- en nachtcrèmes worden ingrediënten toegevoegd die je huid “verslaafd” maken aan de producten. Dit kan jouw lichaam afremmen om zelf gezonde en natuurlijke stoffen aan te maken. De huidverzorgingsproducten van Flow Cosmetics die we bij Oossu gebruiken en verkopen, bevatten geen SLS en parabenen.