Een schoonheidsslaapje: feit of fabel?

Het klinkt misschien een beetje gek, een schoonheidsslaapje. Als je wakker wordt zit je haar door de war, heb je misschien kreukels in je gezicht van de plooien van je kussensloop en heb je kleine oogjes. De schoonheid lijkt ver te zoeken! Toch zorgt een schoonheidsslaapje wel degelijk voor een mooiere huid en dus voor meer schoonheid.

Slapend mooi worden

Het woord ‘schoonheidsslaapje’ bestaat niet zomaar. Een goede nachtrust zorgt voor een beter uitziende huid, omdat je huidcellen zich ’s nachts effectiever herstellen. Er worden dan twee keer zoveel huidcellen aangemaakt als overdag. Dit geldt niet alleen voor huidcellen, maar ook voor de productie van collageen. Dit zorgt ervoor dat je huid er stralender, steviger en jonger uitziet. Door een goede nachtrust worden de vrije radicalen beter afgevoerd en de schade van invloeden van buitenaf (airconditioning, UV-stralen, uitlaatgassen) wordt beperkt of hersteld.

Slaaphygiëne

Voor een goede nachtrust is slaaphygiëne belangrijk. Slaaphygiëne betekent dat je slaapkamer een fijne omgeving is om in te slapen. Zorg voor voldoende ventilatie, zodat het niet te warm is. Zorg er ook voor dat het opgeruimd en schoon is. Gebruik je slaapkamer niet als werkkamer of als opslagplaats, maar creëer rust. Hierdoor word je rustiger en val je gemakkelijker in slaap.

Het is belangrijk dat je ontspannen bent voordat je gaat slapen. Neem bijvoorbeeld een warm bad of lees een boek.

Vijf tips voor een perfect schoonheidsslaapje

1. Kom tot rust
Het gaat niet alleen om de hoeveelheid slaap, maar ook om de kwaliteit ervan. Als je mentaal en fysiek niet tot rust komt voordat je gaat slapen, kan je ’s nachts vaak wakker worden. Het is daarom belangrijk dat je volledig tot rust komt voordat je naar bed gaat. Heb je hier moeite mee? Doe dan 30 minuten voordat je gaat slapen wat ademhalingsoefeningen. Adem in door je neus, adem uit door je mond. Hoe lager je ademhaling zich bevindt, hoe beter jij je kunt ontspannen.

2. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving
We zeiden het net al: als je slaapkamer een grote bende is, dan slaap je er waarschijnlijk minder lekker in. Doe ook alle lichten uit. Licht maakt je namelijk alert en wakker.
Zorg ook voor een schoon bed en zachte kussens, eventueel met wat druppeltjes lavendelolie. Deze geur werkt ontspannend en zorgt zo voor een betere nachtrust.

3. Zorg voor routine
Probeer elke avond rond dezelfde tijd te gaan slapen en iedere ochtend rond dezelfde tijd wakker te worden. Ook in het weekend! Dit zorgt ervoor dat je biologische klok beter wordt in timing en dat je uiteindelijk veel fitter bent dan wanneer je onregelmatige slaaptijden hebt.

4. Zorg voor een standaard beauty routine
Omdat je huid ’s nachts het beste herstelt, is het slim om een goede nachtcrème te gebruiken. Een goede nachtcrème zorgt voor een goede hydratatie en bevordert het herstel van je huid nog intensiever. Gebruik een nachtcrème niet overdag, want het beschermt je huid niet tegen zonlicht.

5. Misleid je lichaam zodat het kan ontspannen
Je lichaamstemperatuur en je voeding kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust. Drink bijvoorbeeld kalmerende thee. Drink voordat je gaat slapen geen cafeïne of alcohol. Cafeïne zit zo’n zeven uur in je lichaam. Je kunt het laatste kopje koffie dus beter ’s middags drinken dan ’s avonds. Daarnaast zijn het ook nog eens extra afvalstoffen en die beïnvloeden jouw slaappatroon op een negatieve wijze. Het is ook beter om niet met een volle maag naar bed te gaan. Dit kan je namelijk onrustig maken in je slaap of onnodig wakker houden.

Meer beautytips?

Wil je nog wat extra tips om goed te kunnen slapen of ontspannen? Kom dan eens naar Oossu. Daar hebben we niet alleen nog meer goede ideeën om slapend mooi te worden, maar we hebben ook heerlijke behandelingen, zoals peelings, collageen maskers en ontspanningsmassages. Daarbij richten we ons niet alleen op het gezicht, maar ook op de hals en het decolleté. Daardoor kom je tot rust èn verbeteren we de kwaliteit van je huid!