Huidverzorging in de winter

Hoe verzorg je je huid in de winter? Ontdek hier de ultieme gids om je huid soepel en stralend de winter door te loodsen.

Je huid heeft het zwaar te verduren in de winter. Buiten is het koud, binnen staat de verwarming op standje sauna en van wollen truien en sjaals wordt je huid ook niet vrolijk.

Ontdek hier hoe je ervoor zorgt dat je toch stralend de koude maanden doorkomt.

Wat doet de winter met je huid?

Je huid hydrateert zich van binnenuit door voeding en van buitenaf door vocht in de buitenlucht. Als de temperatuur daalt, wordt de lucht droger en kan de huid zich minder voeden en verslechtert je vochtregulatie. We bestrijden de kou door binnen flink te stoken, alleen haalt de verwarming vocht uit de lucht.

Niet alleen de (buiten)lucht heeft een verdrogend effect, ook de stofwisseling van je huid verandert in de koude wintermaanden. Je talgklieren die zorgen voor een vette beschermlaag, zijn minder actief bij lagere temperaturen.

Huidverzorging in de winter: 5 tips

Het is altijd belangrijk om je huid goed te verzorgen. In de wintermaanden heb je wat extra verzorging nodig.

1. Pas je huidverzorgingsproducten in de winter aan

Bekijk je dag- en nachtcrème en scrub of peeling kritisch. Gebruik je in de zomer lichte producten op waterbasis? In de winter mag je huidverzorging wel iets rijker en voller zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen tasten kou, droge lucht en een verlaagde talgproductie de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Rijke, voedende huidverzorgingsproducten ondersteunen je huid en bieden de nodige bescherming. Let ook op je make-up en zorg voor een voedende foundation en wees zuinig met poeder.

2. Verzorg je huid de hele dag door in de winter

Beperk je niet tot een dagcrème in de ochtend en een nachtcrème in de avond. Met verzorgende gezichtssprays kun je je huid de hele dag voeden. En vergeet je handen niet!

3. Zorg voor de juiste voeding

Net als je huidverzorgingsproducten, mag ook je voeding wel iets vetter en rijker zijn in de winter. Zowel omega-3 als omega-6 vetzuren houden je huid soepel.

Eet minstens twee keer per week een vette vis (zalm, haring, makreel, ansjovis), beleg je brood met een heerlijke avocado, gooi een extra handje walnoten in je yoghurt en vervang je versgeperste sinaasappelsap door een rijkere perensap.

4.  Stimuleer de doorbloeding van je huid

Een goed doorbloede huid transporteert warmte beter en neemt vocht en voeding uit verzorgingsproducten intensiever op. Je stimuleert de doorbloeding door in beweging te blijven, af en toe een wisselbad (koud-warm) te nemen en je gezicht regelmatig te (laten) masseren.

5. Verwarm jezelf niet te veel

Hoe verleidelijk ook, vermijd een te warm bad of hete douche. Haarvaten zetten uit bij warmte en laten vocht uit de huid ontsnappen. Kies dus voor een normale, lauwwarme temperatuur. Dit is voldoende om op te warmen en veel beter voor je huid. Sluit je badkamer goed af, zodat de lucht vochtig wordt.

Een extra tip: zet niet meteen je verwarming vol aan als je van buiten komt. Drink eerst een kop thee om op te warmen en zet daarna pas je verwarming iets hoger.

De beste huidverzorgingsproducten in de winter voor jou

Benieuwd welke producten jij het best kunt gebruiken tijdens de wintermaanden? Kom dan langs voor een huidanalyse. Je kunt online een afspraak maken.