Massage: werking op emoties en psyche

Bij een massage denk je al snel aan de lichamelijke uitwerking: het ontspant onze spieren, bevordert de doorbloeding, een stevige bindweefselmassage vermindert cellulitis en een gezichtsmassage zorgt voor een stralende en jonge huid.

De werking op ons en onze psyche blijft onderbelicht, terwijl het fijne gevoel na een massage niet alleen met een ontspannen lichaam te maken heeft. Benieuwd wat een massage met onze emoties doet?

Wanneer is een massage aan te raden?

Als je je schouders vast hebt zitten, de knoopjes in je rugspieren steeds groter voelt worden of een spiertje verrekt in je kuit, dan is een massage snel geboekt. Er zijn nog heel veel andere redenen om niet langer te wachten met een goede ontspanningsmassage:

  • Je hebt het enorm druk en de drukte neemt de komende tijd niet af. Het lijkt tegenstrijdig om dan even lekker op een massagebank te gaan liggen, maar je zult merken dat je na de massage weer energie hebt en veel productiever bent.
  • Je werkt, hebt kinderen en hebt geen tijd voor jezelf. We weten dat het lastig is om je kinderen weg te brengen als je ze al zo weinig ziet, maar ze zullen je dankbaar zijn. Na de massage ben jij weer die vrolijke ouder.
  • Je hebt werk waarbij je veel stilzit en enorm veel moet nadenken. Euh, maar dan moet ik toch juist bewegen en niet gaan liggen? Ja, beweging is zeker goed, maar je spieren even lekker verwennen met een massage is misschien nog wel beter.
  • Je voelt je neerslachtig en bent prikkelbaar. Een massage kan ervoor zorgen dat opgekropte emoties loskomen en je energie weer vrij gaat stromen. Dit kan even heftig voelen, maar het helpt om weer lekker in je velletje te komen.

 

Massage en ons zenuwstelsel

Een massage heeft invloed op ons autonome zenuwstelsel. Dit is het gedeelte van het zenuwstelsel dat een groot aantal orgaanfuncties reguleert waar we ons niet bewust van zijn. Tot het autonome zenuwstelsel behoren het orthosympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Deze hebben een tegengestelde werking. 

De orthosympathicus regelt actie en inspanning en heeft een activerende invloed op de organen. De parasympaticus zorgt voor rust, ontspanning en herstel. Bij veel mensen is de parasympathicus niet goed ontwikkeld. Je merkt dit aan vermoeidheid, onverklaarbare pijntjes en koude handen en voeten.

Een massage stimuleert beide delen van het autonome zenuwstelsel, waardoor onze organen beter gaan functioneren en alle hormonen voldoende worden aangemaakt. Je voelt je fitter en opgewekter.

Massage en hormonen

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat aanraking de aanmaak van het stofje oxytocine stimuleert, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit zorgt voor een gevoel van geborgenheid en rust. Hier word je natuurlijk al blij van, maar dit is nog niet alles. Endorfine en serotonine zijn hormonen die ook staan de springen als er een massage aankomt. Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller die ook een geluksgevoel creëert en serotonine heeft een positieve invloed op de stemming, het zelfvertrouwen en je slaappatroon. Echte feel-good stofjes dus.

De aanmaak van cortisol, ook wel stresshormoon genoemd, en noradrenaline nemen juist af, waardoor je je rustiger en evenwichtiger voelt.

De conclusie

Dit is een ietwat technisch verhaal geworden met veel verschillende termen. Waar het op neer komt is dat een massage voor een diepe ontspanning zorgt die verder gaat dan ons spierstelsel. En dat massages niet alleen een fysieke uitwerking hebben, je wordt er ook mentaal krachtiger van. Zit je lekker in je vel, dan kun je beter omgaan met stress en irritatie.

Massage bij Oossu Rotterdam

Heb je het flink druk gehad en heb je moeite je te ontspannen of ben je wat negatiever ingesteld dan normaal? Kies dan uit een van deze heerlijke massages:

1. Refresh massage

Wil je een snelle opkikker? Dan is dit de massage voor jou. In vijftien minuten masseren we je nek, hoofdhuid en schouders. Je spieren zijn weer soepel en je bloeddoorstroming werkt optimaal. Je voelt je gelijk fitter.

2. Korte anti-stress massage

Wil je graag ontspannen, maar heb je niet zoveel tijd? In een klein half uur masseren we de verkrampte spieren in je nek, schouders en rug weer heerlijk soepel. Ideaal om voor tijdens je pauze!

3. Uitgebreide anti-stress massage

Voor een langdurig effect kies je de uitgebreide ontspanningsmassage van 50 minuten. Je voelt de spanning uit je hoofdhuid, schouders, rug, je handen en armen wegtrekken als onze schoonheidsspecialiste deze uitgebreid masseert.

4. Klassieke lichaamsmassage

Tijdens deze lichaamsmassage van c.a. 75 minuten masseert de schoonheidsspecialiste je hoofd, nek, schouders, rug, armen en benen. Hierdoor kom je compleet tot rust.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Weet je wat je wilt? Boek dan een heerlijke massage in Rotterdam.