Tips tegen rimpels

Bestaande rimpels verminderen en nieuwe rimpelvorming voorkomen. Het kan echt! Met onze tips kun je rimpelvorming op een natuurlijke manier voorkomen en verminderen.

Maar weinig mensen ontvangen hun eerste rimpels met gejuich. We willen het liefst altijd een stralende en strakke huid hebben, zonder rimpels. Om met de deur in huis te vallen: een leven zonder rimpels is voor vrijwel niemand weggelegd.

Vroeg of laat vertoont je huid tekenen van ouder worden. De gladheid van de huid vermindert en er ontstaan rimpels. Wanneer en in hoeverre is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Dit natuurlijke verouderingsproces is niet tegen te gaan, zelfs niet met de meest geavanceerde cosmetica.

Is dit een erg deprimerend artikel? Nee, gelukkig niet. Natuurlijke huidveroudering is misschien een kwestie van genen, toch hoef je niet af te wachten en angstig foto’s van je (groot)ouders van zolder te halen. De grootste boosdoeners zijn namelijk externe factoren waar je (grotendeels) zelf invloed op hebt. Er is dus genoeg te doen om de effecten van het ouder worden van je huid te minimaliseren en onnodige huidveroudering en rimpels te voorkomen.

Rimpelvorming bestrijden alleen voor veertig plussers?

Vaak beginnen we pas met het bestrijden van rimpels als ze goed zichtbaar zijn, terwijl we al jong invloed kunnen uitoefenen op hoe je huid er later uit gaat zien. Hoe eerder je start met de juiste huidverzorging, voeding en leefstijl, hoe langer je er jong en stralend uitziet.

Natuurlijke rimpelvorming

Naarmate je ouder wordt gebeurt er veel in je lichaam en daarmee ook in je huid. Je huidcellen bevatten steeds minder vocht en de celdeling neemt af. De lederhuid verdunt, het onderhuidse vetweefsel en de spiermassa vermindert. Als gevolg hiervan verslapt de huid en ontstaan er rimpels.

Extrinsieke huidveroudering en rimpelvorming

Extrinsieke huidveroudering is het huidverouderingsproces waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Waar natuurlijke rimpelvorming vaak een traag verlopend proces is, zijn rimpels veroorzaakt door ons eigen handelen veel sneller zichtbaar en duidelijk dieper.

De oorzaken van extrinsieke huidveroudering en rimpels

- Uv-stralen

De zon is voor 90% de veroorzaker van rimpeling van de huid. Uv-straling zorgt ervoor dat de elastinevezels in de huid afbreken, wat je huid minder soepel maakt.

- Roken

Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid vernauwen. Dit versnelt het huidverouderingsproces en beschadigt de huidcellen

- Alcohol en koffie

Zowel alcohol als koffie bevat bestanddelen die je huid uitdrogen en de huidcellen beschadigen. Word jij simpelweg niet wakker zonder een goede bak koffie of geniet je graag van een wijntje of gin tonic? Geen probleem drink er een glas water bij en je vochtbalans is weer (enigszins) hersteld.

- Stress

Door stress kun je letterlijk en figuurlijk niet goed in je vel zitten. Stress zorgt voor aanmaak van de stof cortisol om met spanning om te kunnen gaan. Dit cortisol is dus erg belangrijk, alleen is een langdurig verhoogd cortisolspiegel niet goed. Het heeft namelijk een negatieve uitwerking op de vochtbalans, de doorbloeding en het collageengehalte in je huid.

Rimpels, wat doe je er tegen: onze tips

Buiten het vermijden van zon, je huid beschermen tegen uv-stralen, niet roken en met mate alcohol en koffie drinken kun je andere stappen zetten om je huid in optimale conditie te houden:

1. Gezichtsmassage

Een massage stimuleert de bloedsomloop in je huid, de aanmaak van collageen en zorgt voor een snellere celvernieuwing.

2. Huidverzorging

Stem je dag- en nachtcrème en reinigingsproducten af op je huidtype en leeftijd. Je kunt bij een schoonheidsspecialiste een uitgebreide huidanalyse laten doen en een huidverzorgingsadvies krijgen over de juiste verzorgingsproducten voor een huidverjonging. 

3. Rust

Zorg voor voldoende nachtrust en plan af en toe een schoonheidsslaapje in. Ben je niet van het slapen overdag? Activiteiten die zorgen voor ontspanning, zoals wandelen of yoga geven de huid ook tijd om te herstellen.

4. Voeding

Je kunt je lichaam en je huid sterk houden door gezond te eten en je vochtbalans op pijl te houden.

Vitaminen tegen huidveroudering:

Vitamine B3 / Niacine: reguleert het ontstaan van collageen en de huidhydratatie en werkt als natuurlijke zonnefilter.

Voeding met B3: pinda’s, dadels, gedroogd fruit, gevogelte, volkoren brood, makreel, melk, vlees, oesterzwammen en peulvruchten

Vitamine B9 / Foliumzuur: verantwoordelijk voor de celgroei en essentieel bij de vorming van bloed en het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen.

Voeding met B9: spinazie, tarwekiemen, kool, bonen, gist, leer en veldsla

L-Carnitine: ondersteunt de vorming van collageen en zorgt ervoor dat huidcellen meer water opslaan.

Voeding met Carnitine: rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, orgaanvlees en garnalen

L-Arginine: verbetert de doorbloeding van de huid en stimuleert hierdoor celvernieuwing en het transport van voedingsstoffen. Het versterkt het bindweefsel en ondersteunt de vorming van spiercellen en collageen.

Voeding met Arginine: walnoten, pinda’s, sojabonen, havermout, tonijn en kip

Anti-age gezichtsbehandelingen

Bij Oossu hebben we diverse gezichtsbehandelingen met gezichtsmassages die de huid optimaliseren en je een frisse en stralende uitstraling te geven. We werken met het gerenommeerde beautymerk Cenzaa dat een uitgebreide huidverzorgingslijn heeft met speciale anti-aging producten, waaronder een botulinemasker.

Kom gerust langs!