Encyclopedie van de schoonheid

In de wereld van de huidverzorging en schoonheidsbehandelingen kom je veel termen tegen. Ben je benieuwd naar de betekenis van een begrip? Zoek deze dan op in onze encyclopedie van de schoonheid.

Acne

Acne is een ander woord voor puistjes. Puistjes ontstaan door een overmatige talgproductie en hormonale veranderingen. De overmatige talgproductie wordt veroorzaakt door het geslachtshormoon testosteron.

Anti-rimpelcrème

Met een anti-rimpelcrème verminder of bestrijd je rimpels. Met een goede crème voorkom je dus het houdverouderingsproces. Deze helpen ook vaak tegen pigmentvlekken en worden daarom ook wel anti-aging crèmes genoemd.

Antioxidant

Antioxidanten zijn bestrijders van vrije radicalen. Deze komen voor in de natuur, bijvoorbeeld in UV-stralen. Dit leidt tot oxidatie en veroorzaakt disfunctie van de cellen. Oxidatie op je huid is zichtbaar door rimpels, fijne lijntjes en een minder elastische huid.

Bellederma Ion therapy stick

De Ion Therapy Stick van BelleDerma werkt op basis van iontoforese. Dit zijn lichte, elektrische impuls ionen die als trillingen aanvoelen. De stick zorgt ervoor dat de serums en crèmes dieper de huid binnendringen dan wanneer je het aanbrengt met je handen. Dit verbetert de werking van het huidverzorgingsproduct aanzienlijk.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassages verminderen rimpels, striae en littekens. Ook wordt de huid steviger en zorgen ze voor een betere doorbloeding. Door middel van een kuur wordt je huidstructuur intensief verbeterd.

Bloedcirculatie

Een slechte bloedcirculatie heeft een nadelig effect op je huid. Je verhoogt namelijk de kans op wallen en puistjes. Door te bewegen voorkom je een slechte bloedcirculatie. Een massage kan ook voor een goede bloedcirculatie zorgen.

Botox

Botox wordt onderhuids ingespoten om de huid op te vullen, waardoor rimpels verdwijnen of lippen voller worden.

Botuline masker

Een botuline masker zorgt ervoor dat spierspasmen in het gezicht worden voorkomen en dat tekenen van ouderdom worden tegengegaan. Het is effectief tegen rimpels. Het masker wordt geplaatst na een diepe reiniging van het gezicht, gevolgd door een zachte scrub. De oneffenheden worden verwijderd, waardoor het masker dieper in je huid trekt en een effectieve werking heeft.

Cenzaa

Cenzaa is een gerespecteerd cosmeticamerk, gebaseerd op natuurlijke producten. De producten van Cenzaa worden gecombineerd met wellness en huidtherapie.

Collageen

Dit is een natuurlijk bindweefsel dat de huid elastisch en stevig houdt. Bij het ouder worden van de huid, verliest het collageen. Dat betekent dat de huid minder elastisch en slapper wordt. Met een collageen behandeling voorkom je dit huidverouderingsproces.

Comendonen

Een comedo is een mee-eter, die wordt veroorzaakt door een ophoping van hoorn gemengd met talg in het uiteinde van een haarzakje.

Crème

Dit is een product dat je huid beschermt, reinigt en er beter uit laat zien. Er zijn crèmes in verschillende soorten, die aansluiten bij de wensen van jouw huid. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterende crème of een anti-aging crème.

Dagcrème

Een goede dagcrème beschermt je huid tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals UV-stralen of uitlaatgassen. Een dagcrème is licht en trekt snel in de huid. Daarin verschilt de crème van een nachtcrème.

Donkere ringen

Donkere kringen rondom de ogen worden veroorzaakt door een slechte bloedsomloop. Dit kan komen door vermoeidheid, stress of door gebrek aan vitamine B6. Vitamine B6 zit in vlees, vis, brood, graanproducten, aardappels, peulvruchten, groente en zuivelproducten.

Epileren

Het verwijderen van haartjes door middel van een pincet of elektronisch epileerapparaat.

Gedestilleerd water

Dit is water waaruit de mineralen zijn verwijderd. Dit wordt gebruikt in verzorgende producten.

Gerstekorrel

Een gerstekorrel is een ontstekingsgezwel van een talgklier in het ooglid. Het uitvoergangetje van een talgklier zit dan verstopt.

Gesloten comendonen

Gerstekorrels zijn witte kopjes (comendonen), die onderhuids liggen. Hierbij is het uitvoerkanaal van de porie krap en benauwd. De oude huidcellen, talg en bacteriën zorgen voor een ontsteking.

Geurreis

De Cenzaa Geurreis zorgt ervoor dat je je volledig ontspant, doordat je een geur kiest waar jij je prettig bij voelt. De geurreis heeft een positieve werking op lichaam en geest.

Gezichtsmasker

Een gezichtsmasker is onderdeel van een intensieve gezichtsbehandeling beschermt en voedt je huid. Een voorbeeld van zo’n masker is het botuline masker.

Handmassage

Deze massage stimuleert de doorbloeding van je handen. Hierdoor gaan ze er jonger uitzien en zacht aanvoelen. Een handmassage is net zo ontspannend als een nek- of rugmassage. Je lichaam maakt tegelijkertijd endorfine aan, waardoor je je prettiger gaat voelen.

Harsen

Harsen is een vorm van ontharen, door middel van warme gel. Hier wordt vervolgens een harsblaadje op gelegd, zodat de haren zich hier aan hechten. In één beweging worden de haartjes op het blaadje van de huid losgetrokken. Dit is een snelle, langdurige en effectieve manier van ontharen.

Huidanalyse

Tijdens de huidanalyse wordt de kwaliteit van je huid beoordeeld. Aan de hand hiervan kan worden bepaald welke behandelingen en verzorgingsproducten geschikt zijn voor een verbetering van jouw huid.

Huidbescherming

Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan diverse schadelijke invloeden, zoals airconditioning, uitlaatgassen en zonlicht. Daarom is het belangrijk je huid te beschermen. Lees ook onze tips voor huidbescherming tegen de zon.

Huidverbetering

Bij huidverbetering wordt de kwaliteit van je huid geoptimaliseerd, dankzij huidverzorging. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dag- en nachtcrèmes of gezichtsmakers. Huidverzorging voor mannen richt zich vaak op andere producten dan bij vrouwen.

Huidverzorgingsproducten

Huidverzorgingsproducten zorgen voor een gezonde en jong uitziende huid. Doordat je huid gaat stralen, zie je er gezonder en energieker uit.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lichaamseigen bouwstof. Het houdt je gewrichten soepel, maar zorgt ook voor een goede kwaliteit van je huid – zonder rimpels. Wie rimpels krijgt, zal vaker verzorgingsproducten willen gebruiken met hyaluronzuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de serums van BelleDerma.

Hydrateren

Een hydraterende crème voorkomt of herstelt een droge huid. De vochtopname van je huid wordt gestimuleerd door de hydraterende crème.

Intense Caviar

Deze behandeling bevat collageen en heeft een vitaliserende werking. Het is zeer geschikt voor mensen met stress en een vermoeide huid. Je kan deze behandeling als kuur ondergaan.

Intense Hibiscin

Dit is een vervanger van de Botox injectienaalden. Hierbij worden rimpels zichtbaar verminderd zonder naalden. Ook deze behandeling kan je als kuur ondergaan.

Intense Purovin

Deze behandeling is zeer geschikt voor de vette huid, of een huid met puistjes en andere oneffenheden.

Lakmoesstrookje

Een lakmoesstrookje is pH-papier waarmee je de zuurgraad van een cosmetisch product kunt bepalen. De huidoppervlakte van een mens heeft een pH-waarde van ongeveer 5.5. Het is daarom belangrijk dat je huidverzorgingsproducten gebruikt met een pH-waarde hoger dan 7.

Likdoorn

Een likdoorn is een pijnlijke eeltplek op je tenen of op je voet. Het komt vaak voor op plekken waar veel druk of wrijving op de huid wordt uitgeoefend.

Mee-eter

Dit is een verstopte talgklier. De kop is zwart van kleur en wordt daarom ook wel een blackhead genoemd.

Melanine

Melanine bepaalt de huidskleur (pigment). Een verstoring in de melanineproductie kan leiden tot pigmentvlekken.

Milia

Milia is hetzelfde als een gerstekorreltje.

Nachtcrèmes

’s Nachts herstelt je huid zich. De juiste nachtcrème ondersteunt je huid hierin. Een nachtcrème is meestal intensiever en vettiger dan een dagcrème.

Natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen zijn stoffen die van oorsprong dierlijk of plantaardig zijn.

Open comedonen

Een open comedon heeft een zichtbaar zwart puntje als kop. Dit zijn oude huidcellen en talg, die vastzitten in de uitgang van poriën.

Oxytocine

Oxytocine is een gelukshormoon, dat ervoor zorgt dat je je prettig en gelukkig voelt. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk en remt de productie van stresshormonen af.

Parabenen

Parabenen zijn chemische stoffen die gebruikt worden als conserveermiddelen in huidverzorgingsproducten. Ze kunnen allergische reacties opwekken van de huid.

Peeling

Bij een peeling (of scrub) worden oppervlakkige huidcellen verwijderd, zodat er weer nieuwe huidcellen worden geproduceerd. Dit zorgt voor een egale en zachte huid.

pH-waarde

Deze waarde bepaalt hoe zuur of neutraal een product is. De pH-waarde ligt tussen 0-7. Een pH-waarde die lager is dan 7, is zuur. Een neutrale waarde ligt rond de 7.

Pigmentvlek

Pigment (melanine) is een kleurstof dat in weefsel zit. Pigmentvlekken komen meestal voor op handen, omdat deze vaak worden blootgesteld aan zonlicht. De vlekken kunnen ook aangeboren zijn. Het is daarom ook mogelijk dat pigmentvlekken zich op andere lichaamsdelen bevinden. Er bestaan ook juist pigmentvlekken door een gebrek aan pigment.

Puist

Puistjes worden veroorzaakt door een verhoogde talgproductie, waardoor je poriën verstopt raken. Ze komen vooral voor tijdens de puberteit, maar ook op latere leeftijd. Puistjes kunnen met de juiste gezichtsbehandeling eenvoudig en snel verdwijnen.

Pustel

Een pustel is een puistje.

Rimpels

Rimpels zijn plooien in de huid. Ze worden veroorzaakt door het verzwakken van de huidstructuur. Rimpels kunnen met behulp van ant-aging behandelingen verminderen en gedeeltelijk worden voorkomen.

Schoonheidsalon

In een schoonheidssalon worden diverse schoonheidsbehandelingen uitgevoerd, zoals threading, handmassages, gezichtsbehandelingen, et cetera. Dit alles heeft als doel om de kwaliteit van de huid te verbeteren, en mentaal tot rust te komen.

Schoonheidsslaap

Door een slaaptekort zie je er vermoeid uit. Omdat je huid zich herstelt als je slaapt, zie je er dus fitter en gezonder uit als je goed en voldoende hebt geslapen. Daar komt de naam schoonheidsslaap vandaan.

Schoonheidsspecialiste

Een schoonheidsspecialiste voert in een schoonheidssalon alle behandelingen uit bij de klanten. Het is haar taak om de klant zo goed mogelijk te laten ontspannen, voor een complete en ontspannen beleving.

Seborroe

Seborroe is een vette huid. Dit komt door een overmatige werking van de talgklieren. Hierbij hoopt talg zich op met vet, waaronder dode huidcellen. Dit zorgt weer voor een comedon. Met de juiste gezichtsbehandeling kan dit huidprobleem worden opgelost.

Sebostase

Sebostase is een verminderde talgklierwerking.

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), ook wel bekend als natriumlaurylsulfaat, is een stof die een droge en geïrriteerde huid veroorzaakt. Het is een agressief reinigend middel, dat ook wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen voor auto’s. Vaak komt dit voor in shampoo of douchegel. Je kunt beter kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten.

Spijsvertering

Spijsvertering betekent letterlijk ‘het verteren van spijzen’. Ons voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen, die ons lichaam kan opnemen en gebruiken. Deze voedingsstoffen worden omgezet in energie of bouwstoffen. Bouwstoffen hebben we nodig om bijvoorbeeld beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen.

T-zone

De T-zone is het gebied in je gezicht waar je neus, voorhoofd en kin zich bevinden en zo een denkbeeldige T vormen. Deze plekken zijn wat vetter dan de rest van je gezicht. Dit gedeelte van je gezicht bevat de meeste poriën.

Talg

Talg is vet dat voorkomt in een cel. Via de talgklierafvoerbuisjes en talgklierporiën komen ze op de huid terecht.

Talgcysten

Een talgcyste is een ontsteking onder de huid, in het haarzakje.

Threading

Threading is het natuurlijk ontharen van bijvoorbeeld de bovenlip, door middel van twee gedraaide draadjes. Het wordt vooral gebruikt om wenkbrauwen mooi en nauwkeurig in model te krijgen. Met deze methode blijven de haartjes langer weg.

Varices

Varices zijn spataderen. Dit zijn kronkelende bloedvaten. Ze hebben een blauwpaarse kleur en schijnen door de huid heen.

Voetmassage

Tijdens een voetmassage worden de spieren van je voet gemasseerd. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie. Afvalstoffen worden hierdoor sneller afgevoerd en zo kan het lichaam sneller herstellen.

Wallen

Wallen zijn een soort zakken onder je ogen, die worden veroorzaakt door vochtophoping. Dit komt vaak door vermoeidheid, maar wallen zijn ook deels genetisch bepaalde vetophoping. Snel van je wallen af? Kom dan naar Oossu voor een verkwikkende behandeling.

Watervrije crèmes

Watervrije crèmes zijn crèmes die gemaakt zijn op basis van vet.

Wimperextensions

Wimperextensions zijn een uitbreiding van je eigen wimpers. Deze worden verlengd met nieuwe haartjes en die worden ook naast je eigen wimpers geplaatst. Ze worden één voor één aangebracht met lijm.